antaltiborkende.jpgAz U20-as Világbajnokság hatodik fordulójában a magyar sakkozóknak szurkolva rendkívüli izgalmakat élhettünk át. Volt, mikor az állást szemlélve három pontban is reménykedhettünk, de végül mindössze másfél pontot sikerült csak bekaszírozniuk a magyar sakkozóknak.

Antal Tibor Kende (2321) a Félszláv-védelmet választotta a török Denizcan Temizkan (1921) ellen. A játék teljesen kiegyenlített volt mindaddig, míg Denizcan egy rossz huszárlépés következtében át nem adta a kezdeményezést a magyar fiúnak. Kende rögtön élt a lehetőséggel: akciója jelentős anyagi előnyhöz juttatta (egy egész bástya), ellenfele nem is próbált meg mentségeket keresni hibájára, rögtön feladta a játékot. Csak így tovább! Kende holnap a törökök nemzetközi mesterével, Cemil Can Ali Marandival (2403) mérkőzik meg. Kende vezeti a világos haderőt, de nem lesz egy egyszerű történet. Hajrá, Kende, szorítunk!

Az angol megnyitású partiban Nagy Gábor (2457) királyszárnyi támadása láttán biztosra vehettük a magyar fiú győzelmét a kínai Yan Fang (2281) ellen, de amikor már elhüsszük, hogy szinte minden nyer, ... Gábor igyekezett elkerülni a bonyodalmakat és gyalogelőnyös végjátékra egyszerűsíteni a partit. Sajnos nem értékelte jól állását: a gyalogelőnyből hamar gyaloghátrány lett ellenfele sokkal jobban helyzetben lévő királya nyomán. A távoli szabadgyalog ellen már nem lehetett mit tenni... Nagyon nagy kár érte, mert Gábor abszolút nyerve volt a középjátékban. Reméljük, sikerül feldolgoznia ezt a vereséget és holnap újult erővel ül le az asztalhoz a svájci Gabriel Gaehwiler (2287) ellen.

Ezek után szinte vérzett az ember szíve, Juhász Barbara (2169) partiját látva, aki ugyanolyan jól állt a középjátékban, mint Gábor és a végjátékban egy vesztett állásban küzdött a kazahsztáni Zhanna Karabayevával (2029). Barbi gyalogelőnyös állása a Spanyol megnyitású partiban passzívvá vált egy rossz futólépés után. Ellenfele egy kiskombinációval próbálta meg örökös sakkra kényszeríteni a sötét királyt, de Barbi vállalva a hátrányosabb helyzetet, folytatta a játékot. Nem sokkal később rendkívül kellemetlen perceket élhetett át a magyar sakkozó, Zhanna többször is kihagyta a nyerő folytatást. Barbinak végül sikerült egy huszár a bástya elleni végjátékra egyszerűsítenie a kiélezett állást. Kedvező gyalogállása esélyt adott a döntetlen kiharcolására; sőt! egy pillanatban még újra nyerésre is játszhatott volna, de az idővel való folyamatos küzdelem nem tette lehetővé a hosszú változat kiszámítását. A magam részéről - Gábor haláltánca után - megkönnyebbülve dőltem hátra az örökös sakkot látva. Jól van, Barbi. Holnap világossal biztosan menni fog az egész pont a fülöp-szigeteki Jan Jodilyn Fronda (2038) ellen!

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorsakk.blog.hu/api/trackback/id/tr395522653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása