1_original.jpgAz önmegvalósításra nevelő társadalmi rendszerünk észrevétlen kondicionálása sikeresen elülteti bennünk azt a gondolatmagvat, hogy a győztes, az igen, a vesztes meg le van írva, vagy amennyiben szimpatizálunk vele, egy kis felháborodáson túl, hogy nem igaz, hogy nem volt képes legyőzni az exvilágbajnokot, vagy ezt a Dimitryt, talán egy kicsit sajnáljuk is. De objektíve' van -e okunk ilyen típusú érzelemkitörésekre az irányukba? Lássuk csak, mi is történt valójában:


Evgeny Tomashevsky esete

tomas.jpgAz első fordulóban a mostani tornán rendkívül jó teljesítményt nyújtó, amerikai Alejandro Ramirez (2583) ellen mindkét meccs hosszú küzdelem után remi lett. A rájátszásban annyira nem bírtak egymással, hogy a küzdelem egészen a hirtelen halálig tartott, amikor is Tomashevskynek sikerült megadásra kényszerítenie Ramirezt. A hirtelen halálban világosnak 5, sötétnek 4 perc gondolkodási ideje van, de sötétnek elég a döntetlen is a továbbjutáshoz. 

A második fordulóban egy rendkívül szép gyalog előretöréssel sikerült megadásra kényszerítenie a világos haderőt vezetve a Fülöp-szigetek elsőtáblását, Wesley Sot (2708), aki valljuk be, a visszavágón nem izzasztotta meg az orosz nagymestert.

A harmadik fordulóban a virtuális ranglista második helyén lévő, olimpiai bajnok, Levon Aroniant (2813) kényszerítette térdre a sötét bábokat vezérelve. A visszavágón már-már úgy tűnt, Levon visszaszerzi a pontot, de aztán egy váratlan hiba után végül örökös sakkal Tomashevskynek sikerült kiremiznie az állást.

A negyedik fordulóban honfitársával, a nagy tapasztalattal rendelkező, Alexander Morozevichel (2736) játszott, akivel két remije után a rájátszások első két párharca is remi lett, majd a második rájátszás-kör első mecchét Morozevich nyerte sötéttel, miután Tomashevsky - szintén sötéttel - visszavette a pontot. A következő körben, a villámpartiknál (5-5 perc + 3 másodperc lépésenként) sötéttel legyőzte Morot, majd világossal remire adta állását (mattot is adhatott volna).

Az ötödik fordulóban világossal csak döntetlent tudott elérni a szintén honfitárs Gata Kamsky ellen, majd sötéttel megadásra kényszerítette.

A hatodik fordulóban egy újabb honfitárs, Dimitry Andreikin ellen két döntetlen után az első rájátszássorozatba kapott ki a sötét bábukat vezényelve.

Teljesítményéért 17 Élő-pontot vihet haza a 2739-as performance pontszámával és 11 helyet lép előre a virtuális világranglistán a 29. helyre.


Vachier-Lagrave Maxime esete

lagrave.jpgAz első fordulóban mind világossal, mind sötéttel diadalmaskodott az amerikai Alexander Shabalov (2553) ellen, bár első partija talán még játszható lett volna, amikor az amerikai nagymester feladta a küzdelmet.

A második fordulóban jött az erős folytatás: újabb kétszeres győzelem, ezúttal a kubai Isan Reynaldo Ortiz Suarez (2612) ellen. Érdekes, hogy az első partiban simán vesztésre állt, de küzdőszelleme, ami aztán később Kramnik ellen is hatásosnak bizonyult, sikeresen átlendítette a problémás helyzeteken olyannyira, hogy győzni tudott.

A harmadik fordulónál talán világossal legyőzte a szintén kubai Leiner Dominguez Perezt (2757), aki ellen a visszavágón két királyig kellett játszania a partit.

A negyedik fordulótól győzelmet csak rájátszásban sikerült szereznie Lagravenek. A negyedik fordulóban nem más volt az ellenfele, mint a legutóbbi világbajnoki kihívó, az izraeli Boris Gelfand (2773). Az első fordulóban a sötéttel játszó Gelfand örökös sakkal remizte ki az állást, majd a visszavágón nem játszották már végig a biztosan remi bástyavégjátékot. A rájátszásban Lagrave a világos bábokat vezetve, rapid Európabajnokhoz méltóan világossal diadalmaskodott az izraeli nagymester fölött, majd a visszavágón, ahol szinte végig Ő állt jobban, remiben egyeztek meg.

Az ötödik fordulóban - csak hogy Tomashevskyhez hasonlóan - Neki is meglegyen az öröme, a virtuális világranglista harmadik helyén álló olasz Fabiano Caruanával (2796) kellett megküzdenie. A hosszú és nehéz végig kiegyenlített küzdelmek döntetlennel végződtek, majd a rájátszásban Lagrave a világos bábokat vezetve megszerezte a teljes pontot.

A hatodik fordulóban az exvilágbajnok, Vladimir Kramnik (2784) volt a kihívója, aki ellen talán túlságosan könnyelműen adta remire az első partit. Ahogy az várható volt, Kramnik a világos bábokat vezetve komoly falatnak bizonyult, ám az időzavarban Kramnik nem tudta érvényesíteni tiszt- és gyalogelőnyét, így a második klasszikus idejű játszma is remivel végződött közel 6 óra küzdelem után. A rájátszásban Lagrave nagyot hibázott a világos bábokat vezetve, majd sötéttel remire adta az állást.

Teljesítményéért 23.6 Élő-pontot vihet haza a 2876-os performance pontszámával és 12 helyet lép előre a virtuális világranglistán, az elegáns 15. helyre

Azt hiszem, nem kell sajnálnunk őket, mindkét versenyző erején felül, igazán remek teljesítményt nyújtott és megerősítették helyüket a szupernagymesterek körében. Szép volt fiúk, csak így tovább!

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorsakk.blog.hu/api/trackback/id/tr415482783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása