phoca_thumb_l_gabor nagy.jpgAz U20-as Világbajnokság ötödik fordulóján a fiúk csoportjában mindkét magyar résztvevő igazán szép játékkal győzte le ellenfelét.

Nagy Gábor (2457) (kép) ellenfele, a török Albert Kadir Zor (1948) a Szláv-védelmet választotta a magyar nemzetközi mester ellen. Gábor egy szép kiskombinációval meggyengítette a sötét királyállást, majd haderejét a király elleni támadásra kezdte fókuszálni. Sötét megpróbált ellenjátékot találni, de ezzel csak azt érte el, hogy Gábor egy ügyes gyaloglépéssel elzárta a sötét vezér útját a király védelmétől. A török sakkozó a harmincegyedik lépés után kénytelen volt feladni a játékot. Reméljük, Gábor formába lendült és hasonlóan szép játékot láthatunk tőle a következő fordulóban a kínai Yan Fang (2281) ellen.

A dél-afrikai Heinco du Plessis (2050) a Cseh Benoni-védelemre szavazott Antal Tibor Kende (2321) ellen. A játszma rendkívüliségét mutatja, hogy a huszonegyedik lépésnél még egyetlen bábu sem esett le a tábláról. Ebben a súlyos állásban Kende két gyalogot is áldozott a vezérszárnyi támadásához, aminek eredményeként a sötét játékos kénytelen volt beáldozni futóját, majd két lépéssel később feladta a játékot. Igazi csemege volt ez a játék! Hasonlót kívánok a holnapi napra a török Denizcan Temizkan (1921) ellen!

Bayar Anut (2012), Juhász Barbara (2169) ellenfele meggyőzően játszotta a királyindiai védelem Aronyin-Tajmanov változatát. Barbi sajnos nem tudta átvenni a kezdeményezést, a mongol sakkozó jól kiismerte magát az állásokban. A játszmának pontosztozkodással lett vége. Barbi holnap sajnos ismét sötéttel játszik, ellenfele a kazahsztáni Zhanna Karabayeva (2029) lesz. Hajrá, Barbi!

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorsakk.blog.hu/api/trackback/id/tr325521359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása