antaltiborkende.jpgAz U20-as Világbajnokság második fordulóján nagy reményt fűztünk sakkozóink sikeréhez. Nagy Gábornál győzelemben, Antal Tibor Kendénél és Juhász Barbaránál, akik önmaguknál egy-egy címmel magasabban jegyzett sakkozókkal játszottak, döntetlenben bíztunk.

Antal Tibor Kende (2321) ellenfele a bulgár Radoslav Dimitrov (2437) nemzetközi mester volt. A bulgár mester c4-el nyitott, de az angol megnyitás helyett Kende az elhárított vezércsel Fél-szláv védelmébe terelte a küzdelmet. Kende végig nagyon pontosan irányította a sötét bábokat a huszadik lépésnél beállt időzavar ellenére is (akkor már csak tíz perce maradt). Kicsit húzhatjuk a szánkat, hogy a biztonságot nyújtó rövidsánc helyett nem a 16. ..Hg4!-et választotta a magyar sakkozó, mellyel minőségelőnyös álláshoz juthatott volna, de azt gondolom, ez így is igazán szép eredmény.

Az első fordulóban sok hibával játszó Nagy Gábornak (2457) sajnos a második fordulóban sem sikerült teljesen helyreráznia magát. Ellenfele ezúttal a svájci Nicolas Grandadam (2309) fidemester volt. A katalán védelem zárt változatában Gábor jelentős előnybe került. Már-már elhittük - és bizonyár ő maga is -, hogy semmi sem állíthatja meg a centrumban előretörő gyalogpárt. Gábor ellenfele a harmincadik lépéstől jelentős időproblémákkal küzdött (7 perce volt csak), míg Gábor időjelző készülékén több mint egy órát láthattunk. Hiába, amikor már azt hisszük, minden nyer, kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket... 

Juhász Barbara (2169) a nem túl sűrűn játszott Aljehin-védelmet választotta Kazahsztán legfiatalabb női nagymestere, Dinara Saduakassova (2326) ellen. Nagyon szépen és pontosan játszott Barbara, de ezt sajnos ugyanúgy elmondhatjuk ellenfeléről is. A bonyolult állás végül egy még bonyolultabb huszár-futó végjátékká "egyszerűsödött" világos nem kis térelőnyével és hét-hét gyaloggal a táblán. Nagyon észnél kellett lenni és Barbara középjátékban szerzett időelőnye szép lassan elfogyott. Dinara rá is játszott erre néhány huszármanőverrel - amiről kapásból nem lehetett megállapítani, hogy van -e valami terv a háttérben, vagy sem - értékes perceket rabolva el ezzel a magyar sakkozótól. Végül a vezérszárnyra vándorló sötét király és egy célzott huszármanőver pecsételte meg a játék kimenetelét, de Barbarának semmi oka nem lehet a szomorkodásra, igazán nagyot játszott és megmutatta, hogy egyáltalán nem esélytelen egy nagymester ellen.

Holnap újabb forduló, újabb esélyekkel, újabb nehéz küzdelmekkel. Ezúttal a magyar sakkozóknál lesz a kezdeményezés, ők irányítják a világos bábokat. Nézzük és szurkoljunk együtt! A hivatalos honlapot ide kattintva érhetjük el.

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorsakk.blog.hu/api/trackback/id/tr205513689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása