phoca_thumb_l_img_8531.jpgTovább folytatódott Törökországban a tizenhárom fordulós U20-as férfi és női világbajnokság. A második fordulóban sakkozóink sötéttel önmaguknál erősebb ellenfeleket kaptak, és bár jól küzdöttek a magyar fiatalok, egyedül Kendének sikerült visszavernie ellenfele támadását.

A harmadik fordulóban Nagy Gábor (2457 )ellenfele a 19 éves mongóliai Urtnasan Nasanjargal (2323) fidemester volt. A királyindiai védelem Fianchetto változatának Panno-variációját játszották a felek. Gábor ismét nagyon gyorsan húzta meg a lépéseket és a sötét királyállás meggyengítése után királyszárnyi támadásban reménykedett, ám sötét huszármanővere hamar romba döntötte elképzelését: Gábor tiszthátrányba került és sajnos a sötét futó a gyalogtöbbletes kompenzáció reményét is teljesen felemésztette, így a 29. lépést követően a magyar nemzetközi mester feladásra kényszerült. A holnapi napon Gábor ellenfele az ecuadori Cristhian Barros Rivadeneira (2271) lesz. Gyerünk, Gábor, szorítunk!

Antal Tibor Kende (2321) Spanyol megnyitása ellen a húsz éves grúz nemzetközi mester, Zurab Javakhadze (2457) a Berlini védelemmel válaszolt. Kende bátor játékkal az időproblémák ellenére is reményteli helyzetbe került, miután ellenfele a két bástyáért odaadta vezérét. A magyar játékos esélyeit tovább növelte vezérszárnyi gyalogtöbblete. Csak az a fránya időzavar ne lett volna! Kende utolsó 4-5 lépésére már csak a +30 másodpercek maradtak és pont a bónuszidős lépéskorlát előtt meghúzott lépése vezetett ellenfele jelentős előnyéhez. A macska rúgja meg! Nem baj, Kende, nagyon szép játék volt ez így is! Csak így tovább! A holnapi napon a dél-afrikai Matt Pon (1919) nem okozhat problémát Kendének. Hajrá-hajrá!

Juhász Barbara (2169) ellenfele a mindössze tizenhárom éves indiai Riya Savant (1960) volt, aki Barbi e4-es nyitása ellen a Szicíliai védelmet választotta. A magyar lány hamar ismeretlen vizekre zavarta a küzdelmet, indiai ellenfele láthatóan partner volt ebben. Riya sokat gondolkodott, a tizenegyedik lépénél már csak húsz perce maradt, míg Barbi órája 45 percet mutatott. De sokkal nagyobb gondot okozott a tizenhárom éves sakkozónak, hogy Barbi állása is igen kecsegtető volt és a középen rekedt sötét királya ellen indított magyar támadás könnyedén átütötte a védelmét. Szép volt, Barbi! Így kell játszani ezt a játékot! A holnapi napon Barbi a nyolcadik táblán a grúz Meri Arabidze (2379) női nagymesterrel méri össze erejét a világos bábokat vezetve. Szorítunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorsakk.blog.hu/api/trackback/id/tr195515744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása