phoca_thumb_l_img_8434.jpgA tegnapi pihenőnap után ma tovább folytatódott Törökországban az U20-as Világbajnokság. A tizenhárom fordulós viadal nyolcadik fordulóját is élőben nézhettük és izgulhattunk mindhárom magyar résztvevőért.

Nagy Gábornak (2457) érdekes Szicíliai védelmű partiját láthattuk a román Robin-Alexandru Dragomirescu (2349) ellen. Gábor gyalogot áldozott a centrumban, figyelmen kívül hagyta világos erős folytatási lehetőségét, aminek következtében egy erős világos huszár került tartósan az e5 pontra. A román sakkozó végig jól játszott, a magyar nemzetközi mesternek még lehettek volna ellentámadási esélyei, de sajnos ez most nem az Ő napja volt. Holnap egy hazai versenyzővel, a török Esat Baglannal (2024) láthatjuk megküzdeni a magyar fiút. Gyerünk, Gábor!

Antal Tibor Kende (2321) szintén Szicíliai védelmet választott az ukrán Mykola Bortnyk (2417) ellen, aki az Alapin-változatba terelte a játékot. Kende igazán jól feltalálta magát és előnyösen jött ki a megnyitásból, több gyenge pontot is létrehozva ellenfele állásában. Egyre jobban bizakodhattunk a sikerben, amikor a magyar játékos gyalogelőnyös helyzetben játszotta a partit. Ám a lebonyolításban sajnos rosszul cserélte huszárját és az e vonalon előretörő gyalog megállításán fáradozva tisztjei passzívvá váltak. Ez elég volt Mykolának a gyalog visszaszerzéséhez, majd aktív tisztjátékával jelentős előnybe került. Kende sajnos a játszma feladására kényszerült. A holnapi nap sem lesz könnyebb, Kende ellenfél az indonéz Firman Syah Farid (2433) lesz. Reméljük a legjobbakat! Szorítunk, Kende!

Juhász Barbarának (2169) jót tett a pihenőnap. Aktív tisztjátékkal, bátor vonalnyitással, előretörő támogatott szabadgyaloggal ajándékozta meg a hazai közönséget az ecuadori Belen Matute Loja (1955) elleni Szicíliai-védelmű partiban. Bár a játék elég éles volt, de az ecuadori játékos tette igazán azzá a hosszúsánccal, ezért is érthetetlen, hogy amikor bástyájával szembeállt a világos királlyal, ellentámadás helyett miért egy rendkívül passzív huszárlépést választott a királyszárnyi gyalogroham előkészítése helyett. Miután Barbi nyitotta az állást, sötétnek már nem volt sok esélye. A bajt tovább tetézte a c vonalon előretörő szabadgyalog a bástya és a vezér hathatós támogatásával, ami végül az egész pontot jelentette a magyar sakkozó számára. Jól van, Barbi, szép volt! Holnap a svájci Camille de Seroux (2108) ellen hasonló lehetőségeket és hasonlóan szép játékot kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorsakk.blog.hu/api/trackback/id/tr795527880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása